Czym tak naprawdę jest kasza pęczak?

0
218

Kasza pęczak staje się coraz częstszym gościem na polskich stołach. Wynika to z dwóch aspektów – pierwszym z nich jest mnogość zastosowań kulinarnych, a także prostota i błyskawiczny czas przygotowania – drugim zaś współczesny trend na zdrową żywność. Wyposażona w wiele cennych wartości odżywczych kasza pęczak stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkostrawnych dań, które od dziesiątek lat kreują rodzimą sztukę kulinarną. Niestety – wciąż niewiele osób zna odpowiedz na pytanie – czym tak naprawdę jest kasza pęczak?

Kasza pęczak – definicja

Tytułowa kasza to rodzaj kaszy jęczmiennej, wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Do produkcji tego typu kasz stosuje się wyłącznie najwyższej jakości ziarna wyrównane. Jakimi kryteriami odznaczają się tego rodzaju ziarna? Zgodnie z unijnymi normami powinny być one szkliste, o cienkiej łusce, jasnym bielmie i dużej zawartości białek. Zwłaszcza ten ostatni aspekt jest szczególnie ważne, a wszystko ze względu na zwiększenie zawartości oraz wytrzymałości mechanicznej ziarna. Zgodnie ze wspomnianymi wyżej normami, charakterystyczna jest także barwa i aromat kaszy jęczmiennej. Jeśli chodzi o kolor, to powinna być ona jasnoszara w odcieniu od żółci do zieleni – dopuszcza się także barwę brązową , lecz w ilości nie większej niż 10%.

Rodzaje kaszy jęczmiennej

W naszym kraju wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów kasz jęczmiennych, które różnią się przede wszystkim procesem obróbki. Do najważniejszych zaliczamy właśnie tytułowy pęczak, który występuje ponadto w wariancie pęczaka obtaczanego, zwanego potocznie pęczakiem jęczmiennym kujawskim. Kolejnym rodzajem jest kasza jęczmienna łamana – zwana również wiejską. Ostatnim ważnym rodzajem kaszy jęczmiennej jest jej forma perłowa, nazywana potocznie mazurską oraz perłowa – prażona.

Walory cennego pęczaku

Tytułowa kasza pęczak to bogate źródło cennych wartości odżywczych. W 100g produktu znaleźć można około 5,4g błonnika regulującego trawienie oraz blisko 8,4g białka stanowiącego główny materiał budulcowy organizmu. Do innych walorów pęczaka należy zaliczyć jego szerokie zastosowanie kulinarne. Będzie on rewelacyjnym towarzystwem dla ryb, mięs oraz warzyw. Może także występować w postaci farszu do dań takich jak gołąbki, pierogi, tudzież papryki nadziewane. Mnogość rozwiązań kulinarnych z użyciem pęczaka jest ogromna bez względu na rodzaj preferowanej kuchni.

Odwiedź serwis kupiec.pl

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Urszula Małecka
Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ