Dieta redukcyjna – chudnij z głową!

0
2760

Dieta redukcyjna jest przeznaczona dla wszystkich osób, które chcą / muszą zmniejszyć tkankę tłuszczową i pozbyć się nadmiaru kilogramów. Wymaga ona konkretnego planu, napisanego w oparciu o aktualny stan zdrowia i kondycję organizmu oraz indywidualne zapotrzebowanie dzienne danej osoby na kalorie.

Każdy, kto wielokrotnie próbował zredukować masę ciała przy pomocy różnych diet, wie jak trudne czasem jest to zadanie.  Można je sobie ułatwić, przestrzegając pewnych zasad zwiększających skuteczność stosowanej diety.

Oto podstawowe zasady skutecznej redukcji masy

  • Kaloryczność – po ustaleniu indywidualnego zapotrzebowania na kalorie, trzeba ich dzienną ilość zmniejszyć o jakieś 200 – 500 kcal, pozbywając się z diety oczywiście przede wszystkim węglowodanów.
  • Częstotliwość posiłków – należy jeść regularnie, co trzy lub cztery godziny, minimum pięć posiłków w ciągu dnia, aby utrzymywać przemianę materii na stałym poziomie.
  • Właściwy dobór składników żywieniowych – zdrowa dieta powinna być oparta na wartościowym, chudym białku i zdrowych tłuszczach oraz węglowodanach złożonych. Tych ostatnich nie należy pozbywać się z diety, zwłaszcza, jeżeli jest ona umiejętnie łączona z treningiem redukcyjnym.
  • Odpowiednie nawodnienie organizmu – trzeba pić każdego dnia co najmniej dwa, trzy litry niegazowanej wody mineralnej. Jeżeli się trenuje w tym czasie – ilość tę należy odpowiednio zwiększyć.
  • Trening – właściwie dobrany plan treningowy redukujący tkankę tłuszczową znacznie przyspiesza utratę kilogramów.

Jaką dietę zastosować, aby zgubić kilogramy?

Tutaj również kilka ważnych zasad może skutecznie ustrzec przed popełnianiem błędów dietetycznych, a tym samym przed demotywującym brakiem efektów odchudzania.

  • Zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, oleje tłoczone na zimno, awokado.
  • Węglowodany – te o niskim indeksie glikemicznym: brązowy ryż, kasza jęczmienna i inne kasze oraz produkty o wysokiej zawartości błonnika: płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, makarony razowe.
  • Białko – chude, dobrej jakości białko można znaleźć w twarogu, niezbyt tłustym mleku, jogurcie naturalnym, chudym mięsie, jajkach.
  • Warzywa – są doskonałym źródłem błonnika i witamin – można je spożywać bez ograniczeń.

Posiłki warto przygotowywać z produktów jak najświeższych i – jeżeli to możliwe – ekologicznych. Sprawdź jak sporządzić dietę redukcyjną na https://www.budujmase.pl/diety/o-dietach/dieta-redukcyjna.html

Czego należy unikać w diecie?

Bezwzględnie unika się produktów szkodliwych dla zdrowia i powodujących rozrost tkanki tłuszczowej. Jest ich tak wiele, że nie sposób wymienić tu wszystkich. Warto jednak zapamiętać przynajmniej ogólne wskazówki, a zatem… Przy diecie redukcyjnej nie wolno jeść:

  • żywności przetworzonej – jest szkodliwa dla organizmu pod każdym względem, nie tylko w przypadku diety redukcyjnej;
  • cukrów prostych – niczego dobrego nie wnoszą do organizmu, unikać należy więc: słodyczy, napojów słodzonych i gazowanych oraz alkoholu, który wzmaga apetyt i dość ostrożnie podchodzić w diecie do owoców, ponieważ one również zawierają sporą ilość cukrów prostych (przykładowo, jedno jabłko to w przeliczeniu jakieś dwie – trzy łyżeczki cukru);

Robiąc zakupy, zawsze należy czytać etykiety produktów. W składzie wielu z nich ukryta jest ogromna ilość cukru, choć pozornie są one uznane za zdrowe i nic na to nie wskazuje (musli, jogurty owocowe, batony z ziarnami itp.).

  • tłuszczów zwierzęcych – zwłaszcza wieprzowiny (uśredniając, 1/3 wieprzowiny to tłuszcz), wołowiny, smalcu;
  • smażenia – taka obróbka żywności zdecydowanie podnosi kaloryczność potraw, lepiej zastąpić je pieczeniem, a jeszcze lepiej gotowaniem – tradycyjnym lub na parze.
[Głosów:3    Średnia:4.3/5]
PODZIEL SIĘ

Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ