Letnie dania ze szparagami

0
981
Letnie dania ze szparagami

Szparagi to warzywo, które posiada liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym także – mało kalorii. Zawarte w warzywie składniki mogą zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów, pomagają w prawidłowym rozwoju płodu oraz posiadają właściwości odchudzające. Dodatkowo, szparagi to jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Dania ze szparagów to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację.

Letnie dania ze szparagami

Makaron ze szparagami i cukinią

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 200 g makaronu spaghetti lub wstążki (może być makaron razowy)
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g śmietany 30%,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: 

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Kroimy je na kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 kostki masła, podsmażamy cebulę wraz z pokrojonymi szparagami oraz czosnkiem. Smażymy około 10 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak jak cukinię. Wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem do odparowania wody i zarumienienia się składników. Doprawiamy do smaku Do warzyw dodajemy słodką śmietankę i dusimy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. W tym czasie gotujemy makaron. Najlepiej, by był al dente. Wszystko mieszamy ze sobą. Podajemy udekorowany bazylią i ziołami.

Quiche ze szparagami:

Składniki:

  • ser Philadelphia 200 gramów
  • masło 200 gramów
  • mąka pszenna pełnoziarnista 250 gramów ( może być mąka żytnia)
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • pomidory koktajlowe 125 gramów
  • starty ser mozzarella 100 gramów
  • śmietana 12% 250 mililitrów
  • bazylia 1 pęczek
  • jajka 4 sztuki
  • ząbek czosnku 2 sztuki

Przygotowanie: 

Foremkę smarujemy tłuszczem, oprószamy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. W misce szybko zagniatamy ciasto, łącząc margarynę, ser i mąkę na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wstawiamy do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Umieszczamy go w przygotowanej wcześniej foremki. Do środka wsypujemy porcelanowe kulki lub trochę grochu. Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu usuwamy kulki.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: szparagi oczyszczamy z szypułek, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na 3-4 cm kawałki. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w półplastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, a bazylię drobno siekamy.

Kolejno na podpieczonym cieście układamy warzywa.

W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim kostkę rosołową i dodajemy śmietanę, czosnek, zioła i jajka. Tak przygotowaną substancją – zalewamy warzywa. Całość przed pieczeniem oprószamy pozostałym serem. Całość zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu usuwamy folię, całość pieczemy jeszcze 15 minut, tak aby masa ścięła się, a ser na górze zrobił się złocisty.

Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ