Magnez na zimowe wieczory

0
154
magnez

Mało kto przepada za chłodnymi, zimowymi lub jesiennymi wieczorami, gdy szybko robi się ciemno, a po całym dniu pracy i codziennym wysiłku nie mamy chęci na nic innego, jak tylko na powrót do ciepłego łóżka. Jak się jednak okazuje, nie musi jednak tak być, ponieważ istnieje bardzo prosta recepta na pozbycie się przykrego, ponurego nastroju. Wystarczy jedynie znaleźć drobną, słodką przekąskę. Niestety, większość tego typu drobnych przyjemności kończy się spożywaniem “pustych”, niezdrowych kalorii. Poniższy artykuł przedstawi nam doskonałą alternatywę, dzięki której zapomnimy o wyrzutach sumienia, pojawiających się na myśl o czekoladzie. Mowa oczywiście o domowym, samodzielnie przyrządzonym kakao. Odpowiedniki, proponowane nam w supermarketach z całą pewnością nie będą zawierać tylu wartości odżywczych, co napój przygotowany własnoręcznie (skład większości gotowych przetworzonych napojów w proszku opiera się na sztucznych substancjach oznaczonych jako “E” oraz szkodliwych, sztucznych węglowodanów.

Chcąc przygotować domowe kakao, powinniśmy zadbać o jedną łyżeczkę ciemnego kakao, dwie łyżeczki ciemnego, brązowego cukru, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, jedną łyżkę gorącej wody, szklankę niezbyt tłustego mleka oraz kroplę esencji waniliowej (ostatni składnik nie jest konieczny, ale dodaje niepowtarzalnego smaku ciepłemu napojowi). Aby przygotować kakao, wystarczy zmieszać wszystkie składniki tak, by stworzyły delikatną masę (rozetrzeć je), a następnie zalać szklanką gorącego mleka. Niektórzy wielbiciele kakao, preferujący ostrzejsze smaki, lubią dodawać także przyprawę chilli, jednak należy bardzo uważać, by nie dodać go zbyt wiele, bo całkowicie przyćmi aromat napoju.

magnezO tym, że kakao ma doskonały wpływ na nasze zdrowie, wiedzieli już Aztekowie oraz Majowie. Wśród niektórych kultur, ten wyjątkowy napój, przygotowywany z nasion kakaowca,uznawany był za boski, ze względu na bogactwo witamin i wartości odżywczych, w sobie zawartych. Kakao stanowi prawdziwy skarbiec substancji przeciwutleniających, które mają wręcz zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiadają one m.in. za eliminację z organizmu szkodliwych składników, które dostarczamy wraz z przetworzoną żywnością, proponowaną w supermarketach czy wspierają poprawne działanie układu odpornościowego. Przede wszystkim jednak, kakao można uznać za naturalny antydepresant – nie bez powodu mówi się, że kubek kakao jest w stanie rozwiązać wszelkie problemy. Dzięki wspomnianym wcześniej składnikom przeciwutleniającym, kakao niweluje uczucie stresu, złego samopoczucia lub przemęczenia. Badania przeprowadzone na Harvard Medical School wyraźnie potwierdziły, że ludność plemienia Kuna z Panamy, która w swojej diecie przewiduje równowartość niemal czterdziestu filiżanek kakao w ciągu tygodnia, żyje dłużej i znacznie rzadziej cierpi na przewlekłe schorzenia (także starcze, jak demencja). Choroby, takie jak: wylewy, nowotwory czy cukrzyca, które stanowią często przyczynę zgonów, w przypadku tego plemienia występują aż dziesięciokrotnie rzadziej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ