Placki z selera

0
82
Placki z selera

Składniki na 4 placki:

1x jajko

3 łyżki stołowe płatków owsianych

pół szklanki wody

jedna czwarta korzenia selera

2 łyżki pietruszki

2 łyżki szczypiorku

przyprawy

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odczekać około 20 minut. Następnie poczekać około 20 minut.
Seler obrać i zetrzeć na tarce

Placki z seleraSeler wymieszać z jajkiem, przyprawami, namoczonymi płatkami owsianymi i drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem.
Doprawiamy
Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Któż z nas nie kocha placuszków? Placki to jedna z najcudowniejszych rzeczy wymyślonych przez ludzi. A dzisiaj mamy dla was coś absolutnie cudownego. Placki z selera. Zanim zaczniemy robić placuszki ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała. Poza tym te placuszki są dowodem na to, że odchudzanie wcale nie musi być drogie. Dowodem na to jest właśnie przepis na te placuszki. Szybkie w wykonaniu, rewelacyjne w smaku. Polecam!

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Jakie witaminy i minerały zawiera seler? W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Słowem, idealna potrawa.

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ