Przepisy na domowy chleb

0
791
przepis na chleb
fot. pexels.com

Dziś zaprezentujemy Ci 2 pomysły na domowy chleb, który możesz upiec samodzielnie. To, co wyróżnia taki domowy chleb to przede wszystkim jego jakość i pewność, że użyto do niego wyłącznie dobre składniki.

Zobacz też: http://www.gautama.pl/jak-powstaje-chleb/

Przepis na chleb bez mąki

Mogłoby się wydawać, że upieczenie chleba bez mąki jest niemożliwe. Okazuje się jednak, że jest, natomiast wówczas należy zastosować zupełnie inne składniki, których zadaniem będzie scalenie wszystkich zastosowanych składników.

Oto składniki, jakich potrzebujesz:

  • pestki dyni (⅓ szklanki)
  • siemię lniane (¾ szklanki)
  • pestki słonecznika (⅓ szklanki)
  • płatki owsianki (1 ½ szklanki)
  • siekane orzechy, np. migdały, włoskie lub laskowe (½ szklanki)
  • olej kokosowy (4-5 łyżek)
  • woda

Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste. Wystarczy najpierw suche składniki wymieszać w jednej misce, a w drugiej misce mokre składniki. Całość mieszamy, odstawiamy na około 2h i pieczemy w piekarniku przez około godzinę na 180 stopni. Ten przepis jest na tyle ciekawy, ponieważ możecie modyfikować go według uznania. Możecie dodawać różne nasiona, ziarna, orzechy i dzięki temu za każdym razem uzyskacie inny chleb.

Chleb warzywny z mąką

W tym przepisie będą potrzebne ci starkowane warzywa jak – cukinia, marchew, dynia, bataty. Ich ilość jest zależna od ilości chleba jaką chcesz uzyskać. Do tych warzyw dodaj około w szklankę mąki i 2 jajka. Możesz również dodać szczyptę soli. 

W tym przepisie jest podobna zasada, co do tego powyżej. Otóż – najpierw należy wymieszać w jednej misce mąkę z solą, w drugiej warzywa, a dopiero potem do warzyw dodać jajko i suche składniki. Całość można odstawić na 15 minut, aby wszystko przeszło i połączyło się, a potem włożyć do piekarnika na około 60 minut i 180 stopni.

Jeśli uważasz, że upieczenie swojego domowego chleba jest trudne, to mamy nadzieję, że po powyższych przepisach widzisz, że wcale nie jest to takie trudne. Jeśli nie masz zbyt dużej ilości czasu to zdecydowanie sprawdzi ci się przepis pierwszy, w którym wystarczy połączyć składniki w jedną całość. W drugim przepisie jest nieco więcej pracy, którą należy wykonać przy tarkowaniu warzyw, ale chleb jest pyszny i warto również ten przepis przetestować.

Przeczytaj też: http://www.fineso.pl/skala-mamy-czy-trzeba-wiedziec-jak-ja-wyliczyc/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ