Jesień to czas, w którym celebrowanie wieczorów staje się codziennym rytuałem wielu osób. Świeczki, aromatyczna herbata oraz domowe pyszności – to kwintesencja chłodniejszych miesięcy. Aby te chwile stały się jeszcze piękniejsze, wykorzystaj nasze pomysły na lekkie potrawy, które są wprost stworzone do serwowania jesiennymi wieczorami!
Kolacja to ostatni posiłek, który spożywamy przed snem, dlatego warto zadbać o to, by była nie tylko pyszna, ale i lekkostrawna. Warto wykorzystać do jej przygotowania zarówno warzywa, jak i produkty takie jak ryż czy kasza. Jeżeli nie unikasz mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych, warto sięgnąć także po chude wędliny oraz nabiał. Podpowiadamy, jakie dania doskonale sprawdzą się jako pomysł na kolację!
Pyszne pomidory pod pierzynką
Do realizacji tego przepisu potrzebne ci będą trzy duże pomidory, 200 g żółtego sera, 2 ugotowane na twardo jajka, 2 ząbki czosnku, gęsty majonez, taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY i zielenina (na przykład koperek, natka pietruszki i szczypiorek), którą należy drobno posiekać..
Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki i pokrój w dość grube plastry. Jajka na twardo oraz czosnek należy drobno posiekać, a ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek wymieszaj z majonezem. Teraz ułóż połowę plasterków pomidorów na tacce, oprósz je solą i pieprzem do smaku i przykryj jajkami oraz posiekaną zieleniną. Później ułóż kolejną warstwę pomidorków, a także jajka i ser, a na koniec polej każdą porcję przygotowanym wcześniej sosem z majonezu i czosnku i posyp zieleniną. Ten wyjątkowy pomysł na kolację najlepiej będzie smakował z chrupiącym pieczywem.
Jabłka dla fanów słodkości
Jeżeli jesień kojarzy ci się głównie ze smakiem i zapachem jabłek oraz cynamonu, nie musisz z nich rezygnować! Czasami najprostsze rozwiązania przynoszą najbardziej spektakularne efekty, dlatego warto korzystać z chłodniejszych wieczorów, serwując sobie i swoim bliskim dania, w których to właśnie te składniki grają pierwsze skrzypce. Jeżeli masz ochotę na słodkie szaleństwo, możesz zdecydować się na upieczenie jabłek z miodem i cynamonem. Owoce równie dobrze będą smakować także w towarzystwie ryżu.
W długie zimne wieczory warto zdecydować się na ryż z jabłkami. Ugotuj ryż na mleku, używając takiej samej ilości ryżu, jak i mleka. Połowę ugotowanego ryżu wsyp do naczynia żaroodpornego. Posiekaj jabłka i ułóż je na wierzchu. Posyp łyżeczką cynamonu i ułóż drugą warstwę ryżu. Jeżeli ryż wydaje Ci się zbyt rzadki, nie musisz się martwić. Podczas pieczenia wchłonie resztę mleka. Czas na drugą partię jabłek – także do posypania cynamonem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz przez około 25 minut. Ryż z jabłkami przygotowany w ten sposób to idealny pomysł na szybką przekąskę w ciągu dnia, drugie śniadanie lub podwieczorek! Niezależnie od tego, czy preferujesz wieczory na słodko, czy na słono – wykorzystaj ten sezon w pełni, serwując sobie i swoim bliskim potrawy dające prawdziwą rozkosz podniebieniu!