Spalacze tłuszczu to suplementy, które mogą być skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie przy prawidłowym stosowaniu. Są zaprojektowane ze składników, które naprawdę mogą dać dodatkowy impuls do pozbywania się tkanki tłuszczowej, więc dzięki nim łatwiej i szybciej można osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Kofeina
Jest fundamentem większości suplementów spalających tłuszcz. Kofeina to alkaliczna, organiczna substancja (szczególnie metyloksantyna) występująca obficie w ziarnach kawy, koki, liściach herbaty i w innych roślinach.
Kofeina zapewnia podwyższony poziom metabolizmu, który sprzyja spalaniu większej ilości kalorii. Wzrost ten może być dodatkowo wzmocniony przez promocję aktywności katecholamin – m.in. adrenaliny i dopaminy.
Acetyl-L-Karnityna (ALCAR)
Karnityna jest biochemicznym związkiem syntetyzowanym za pośrednictwem aminokwasów metioniny i lizyny. Niewystarczająca ilość karnityny w osoczu ostatecznie powoduje zaburzenia wchłaniania kwasów tłuszczowych i odkładania się ich w postaci nieestetycznej tkanki.
ALCAR jest acetylowaną pochodną L-karnityny, która wydaje się być bardziej skuteczna niż czysta L-karnityna. ALCAR zwiększa stężenie L-karnityny w osoczu, co prowadzi do zwiększenia utleniania kwasów tłuszczowych w mitochondriach komórek. Zmniejsza także zużycie glukozy, aby czerpać jak najwięcej energii tylko z tłuszczów.
Suplementy wspomagające spalanie tłuszczu znajdziesz na https://tanie-odzywki.pl/11-reduktory-tluszczu
Owoce cytrusowe
Hesperydyna należy do klasy związków organicznych znanych jako flawonoidy i znajduje się przede wszystkim w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, cytryny i limonki. Hesperydyna wydaje się działać synergistycznie z naringiną w celu regulacji metabolizmu węglowodanów, a następnie zmniejszeniu poziomu insuliny we krwi.
Ekstrakty z owoców cytrusowych działają więc poprzez łagodzenie stresu oksydacyjnego i hiperglikemii. Wykazano, że hesperydyna rzeczywiście redukuje tkankę tłuszczową i reguluje ekspresję mRNA białek związanych z metabolizmem lipidów.
Ostre przyprawy
Kapsaicyna to związek organiczny znajdujący się w papryce, który jest odpowiedzialny za jej ostrość. Badania potwierdzają, że mechanizm zwiększonego metabolizmu po spożyciu kapsaicyny jest oparty na stymulacji beta-adrenergicznej. Sugeruje się, że ten wzrost wydatków na energię i jednoczesny spadek współczynnika oddechowego pozytywnie wpływają na utlenianie tłuszczów.
Ekstrakt z zielonej herbaty
Stał się powszechnym składnikiem wielu reduktorów tłuszczu, głównie ze względu na jego zdolność do zwiększania wydatku kalorycznego. Podstawowym składnikiem liści zielonej herbaty odpowiedzialnym za ten efekt metaboliczny jest przeciwutleniacz galusan epigalokatechiny. Oprócz tego, że znacznie przyspiesza on spalanie tłuszczu, jest także środkiem przeciwnowotworowym.