Ciasto z kremem jaglanym i owocami

0
159
ciasto

Porcja na około 10 kawałków przepysznego ciasta z kremem jaglanym i owocami

Herbatniki pełnoziarniste ok. pół opakowania (140 gram)

2x łyżki masła orzechowego

2-3x łyżki wody

3x szklanki mleka sojowego bez cukru

100 gram kaszy jaglanej

50 gram ksylitolu – jedna czwarta szklanki

ciastopół limonki

2x łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich

3-4 połówki brzoskwiń puszkowanych

pół szklanki borówek amerykańskich

2x łyżki stołowe korzenia maca

Spód: herbatniki dokładnie kruszymy, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Jeśli masa się nie klei dodajemy wodę, mieszamy. Klejącą masą wykładamy naczynie do tarty. Następnie musimy to wsadzić do lodówki.

Krem: Mleko sojowe z dodatkiem ksylitolu, soku z limonki oraz oleju wstawiamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, gotujemy aż kasza wchłonie większość mleka. Dodajemy 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca. Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy na przygotowany spód i przystrajamy wybranymi przez nas owocami.

Wartość odżywcza koktajlu jest niezwykle istotna. Dlatego podajemy do waszej wiadomości wartość odżywczą koktajlu. A prezentuje sie następująco (1 kawałek):  Energia: 97 kcal + 5,8 = 102,8 kcal Białko: 3,25 g + 0,2 = 3,45 g Tłuszcz: 3,3 g + 0,01 = 3,31 g Węglowodany: 16 g + 1,2 = 17,2 g

Ciasto, to jeden z najwspanialszych deserów. My osobiście, jesteśmy ogromnymi fanami ciast.  A zwłaszcza ciasta z kremem jaglanym i owocami. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są orzechy laskowe. Nie tylko ze względu na swój cudowny smak, ale przede wszystkim na składniki odżywcze. Uczeni potwierdzają, iż pod względem właściwości zdrowotnych, orzechy włoskie przewyższają migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekanowe, pistacje, nerkowce, orzechy makadamii, brazylijskie i laskowe. Orzechy włoskie zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż każde inne orzechy. Co więcej, działanie antyoksydantów, których są źródłem, jest od 2 do 15 razy silniejsze od działania witaminy E. Fakt, iż orzechów włoskich, w przeciwieństwie do innych, nie praży się również działa na ich korzyść, gdyż ogrzewanie do wysokich temperatur negatywnie wpływa na wartości odżywcze. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a przy tym nie zawierają glutenu i białka mlecznego, czyli substancji, na które niektórzy mogą być uczuleni.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ