Dodatki do żywności – dlaczego się je dodaje?

0
762
żywność
fot. pexels.com

Skrobia pszenna, fosforan i białko wieprzowe to jedne z najczęściej dodawanych dodatków do żywności. Dowiedz się więcej o tych składnikach i sprawdź, jaką rolę spełniają w produktach spożywczych.

Zobacz też: http://jegoego.pl/fosforan-bialko-wieprzowe-i-skrobia-pszenna-dlaczego-sa-stosowane-w-zywosci/

Skrobia pszenna w produktach spożywczych

Skrobia pszenna pozyskiwana jest (jak wskazuje nazwa) z pszenicy poprzez proces wielostopniowego mielenia, następnie separowania, wymywania, a na samym końcu – odwodnienia i suszenia. Składnik ten ma ogromny wpływ na to, jaką teksturę ma produkt, ponieważ odpowiada za wiązanie wody. Bardzo często skrobia pszenna stosowana jest jako środek wypełniający, co sprawia, że produkt ma dobrą stabilność, zarówno podczas przechowywania, jak i w czasie obróbki termicznej. Skrobię pszenną najczęściej można spotkać w wyrobach garmażeryjnych, mięsnych, konserwach, w pieczywie, sosach z torebki.

Fosforan, jako dodatek do żywności

Fosforany spożywcze pełnią rolę konserwantów, dzięki którym produkty mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Dodatkowo fosforany wpływają na zapobieganie rozwoju bakterii, grzybów czy wirusów. Ten składnik, jako dodatek do żywności, w składzie produktu jest najczęściej oznaczony, jako E338 – E452, a zalicza się do nich kolejno 8 substancji – polifosforany, kwas fosforowy, trifosforany, difosforany, fosforany sodu, fosforany potasu, fosforany wapnia i magnezu. Fosforany sprawiają również, że potrawa z ich obecnością jest bardziej apetyczna.

Białko wieprzowe w żywności

W przemyśle spożywczym ten rodzaj składnika – białko wieprzowe – stanowi pełnowartościowy i wysokogatunkowy rodzaj protein. W produkcji żywności stosuje się głównie kolagenowe białko wieprzowe, które ma za zadanie przyspieszyć proces produkcji i jakości wyrobów. Białko wieprzowe uzyskiwane jest ze skór wieprzowych, a stosuje się je głównie przy produkcji wędlin. Dzięki temu mięso jest bardziej atrakcyjne i apetyczne. Białko wieprzowe mimo, że z pozoru ma nieszkodliwy wpływ na nasz organizm to jest dodatkiem syntetycznym w żywności. 

To tylko namiastka – 3 składniki, które są najczęstszymi dodatkami w żywności. Warto analizować skład wybieranych produktów i wybierać te, które mają najmniej składników dodatkowych.

Przeczytaj też: http://olejzycia.pl/sygnety-patriotyczne-co-warto-o-nich-wiedziec/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ