Nie obieraj ze skórki

0
72

Od najmłodszych lat, nasze babcie przekonywały nas, że nie warto obierać owoców, takich jak jabłka, ponieważ „to właśnie skórka ma najwięcej witamin”. W wieku dziecięcym mogło się to wydawać mało istotne, jednak specjaliści przekonują, że w takich tłumaczeniach kryje się wiele racji. Co ciekawe, nie tylko w owocowych skórkach kryje się prawdziwe bogactwo witamin i innych substancji, korzystnych dla naszego organizmu, ale także w niektórych warzywach. Właśnie z tego powodu, w poniższym artykule postaramy się przybliżyć i wytłumaczyć, czemu nie warto obierać marchewki czy ziemniaków…

skórkaGdy zamierzamy przygotować jakiekolwiek danie z ziemniaka, obierając go tracimy około 20% substancji odżywczych w nim zawartych. W skórce znajdują się ogromne ilości witaminy B oraz błonnika. Chcąc przyrządzić potrawę z ziemniaków, warto byłoby nie obierać skórki, ale jedynie ją dokładnie obmyć przed ugotowaniem czy pieczeniem. Zabieg ten powinien być wystarczający, by uniknąć utraty tego, co w ziemniakach najlepsze. Warto także pamiętać, że to, co mówi się o ziemniakach, odnośnie ich wysokiej kaloryczności absolutnie nie jest prawdą. Według tabel kalorycznych, 100g ziemniaków zawiera w sobie jedyni 90kcal. Owszem, podając je ze śmietaną, tłuszczem, sosem czy masłem będą przysłowiową „bombą kaloryczną”, jednak same w sobie są niskokaloryczne.

Poza właściwościami skórki ziemniaka, warto zwrócić uwagi na marchewkę, którą wiele osób je po obraniu na „surowo”. Marchewka zawiera w sobie nie tylko ogromne pokłady karotenu, który pozytywnie wpływa na koloryt naszej skóry, ale także prawdziwe bogactwo antyoksydantów. Antyoksydanty, znajdujące się oczywiście w skórce marchewki, to inaczej przeciwutleniacze, które usuwają z naszego organizmu zbyt duże ilości wolnych rodników, a więc hamują starzenie i zapobiegają rozwojowi rozmaitych chorób. Dietetycy zachęcają do jedzenia marchwi, ponieważ antyoksydanty minimalizują ryzyko występowania chorób nowotworowych. Zanim więc po raz kolejny obierzemy marchewkę zastanówmy się, czy nie zdrowiej dla naszego organizmu byłoby po prostu ją wyszorować?

Podobnie, jak skórka ziemniaka, skórka ogórka kryje w sobie mnóstwo błonnika. Błonnik stanowi naturalne wzmocnienie dla naszego układu pokarmowego i przeciwdziała wszelkim jego dysfunkcjom, jak zaparcia czy problemy trawienne. Na tym jednak nie koniec zalet ogórka – jego skórka także zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Dodawanie ogórka ze skórką do kanapek czy sałatek jest więc jak najbardziej polecane przez lekarzy dietetyków. Niektórzy, wykorzystują także to warzywo do orzeźwiających koktajli, ponieważ jest ono niezwykle bogate w wodę.

Jeśli chcesz czuć się i wyglądać młodziej, nie obieraj ze skórki bakłażana. To ciemnozielone warzywo ma w sobie mnóstwo fitoskładników, które wpływają pozytywnie na kondycję naszych komórek, a więc hamują i spowalniają ich proces starzenia, a także regenerują wszelkie uszkodzenia. Dzięki temu, niektórzy nazywają bakłażana „owocem młodości”.

Wreszcie nadeszła pora na wspomniane wyżej jabłko. Skórka tego owocu zawiera kwercytynę oraz witaminę C, przez co regularne spożywanie tych jabłek poprawia odporność i samopoczucie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ