Zdrowy koktajl z łyżeczką spiruliny

0
97
koktajl

Składniki potrzebne na przygotowanie jednego koktajlu 400 ml.

2 łodygi selera naciowego – 90 gram

2x kiwi – 80 gram

1 banan – 150 gram

pół pęczka pietruszki

trzy czwarte szklanki wody mineralnej

1 łyżeczka spiruliny + chlorelli

Selera obieramy z włóknistej warstwy. Umyte warzywa wrzucamy do blendera i wszystko blendujemy z wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie miksujemy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy łyżeczkę spiruliny + chlorelli, dokładnie mieszamy i spożywamy od razu po przyrządzeniu.

Wartość odżywcza koktajlu jest niezwykle istotna. Dlatego podajemy do waszej wiadomości wartość odżywczą koktajlu. A prezentuje sie następująco: Energia: 225 kcal + 17 kcal à 242 kcal Białko: 4,1 g + 2,75 g à 6,85 g Tłuszcz: 1,3 g + 0,15 g à 1,45 g Węglowodany: 55,9 g + 0,95 g à 56,85 g Błonnik: 7,3 g

koktajl Kiwi jest bogate w witaminę C, zawiera jej więcej na przykład niż cytryna. Co może być zaskakujące.

Łodyga selera naciowego zawiera jedynie 6 kcal, a jest bogata w błonnik i wyrazista w smaku. Ma również działanie oczyszczające co jest przydatne dla organizmu.

Świetny posiłek potreningowy, ale także część codziennego żywienia. Jako na przykład podwieczorek.

Koktajl z łyżeczką spiruliny, może wydawać się dość niecodzienną propozycją. Aczkolwiek powinniście nas w tej materii wysłuchać. Po pierwsze, sam przepyszny koktajl to synonim dobrego smaku, zamkniętego w jednym, maleńkim napoju. Jednak to nie wszystko. Nasz koktajl, złożony z wymienionych powyżej składników, to przede wszystkim świetne źródło witamin i węglowodanów. Jednym słowem jest to prawdziwa bomba dobrych i potrzebnych do życia składników. W dodatku jest to też świetne orzeźwienie.

Ponadto w 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ