4 sposoby, by bezboleśnie włączyć warzywa do diety

0
2157

Według zaleceń lekarzy, aby być zdrowym trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Co jednak robić w sytuacji, gdy nie jesteś fanem diety roślinnej? Oto kilka sprawdzonych sposobów na bezbolesne wprowadzenie warzyw i owoców do jadłospisu.

Soki owocowe, soki warzywne, koktajle oraz sosy i pasty z warzyw są pyszne i pełne witamin, a ich konsystencja w niczym nie przypomina warzyw i owoców. Włącz tego typu produkty do diety a bez problemu dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika.

Sosy warzywne

Nie lubisz sałatek? Włącz warzywa do swoich posiłków, stosując sosy. Możesz je przyrządzić samodzielnie albo skorzystać z gotowych produktów. Takie sklepowe weki mogą mieć dużą zawartość warzyw i naturalnych składników – na przykład, pomidorowy sos Pudliszki produkowany jest z aż 146 g pomidorów na każde 100 gram produktu a boloński sos Pudliszki ze 125 gramów pomidorów na każde 100 gram. W ofercie tego producenta znajdziesz też inne sosy zawierające zdrowe warzywa – na przykład słodko-kwaśny sos Pudliszki, który w składzie ma nie tylko pomidory, ale i marchew, paprykę i cebulę.

Soki warzywne

Nie chcesz zjadać codziennej porcji warzyw? Może bardziej spodoba ci się perspektywa wypijania jej w postaci soku warzywnego. W sklepach znajdziesz wiele rodzajów soków pomidorowych – na przykład sok pomidorowy Pudliszki, Dawtona czy Fortuna. Niektórzy producenci oferują także soki z pomidorów przełamane inną nutą smakową – na przykład sok pomidorowy Pudliszki pikantny z papryką chilli, sok pomidorowy Pudliszki z bazylią albo sok pomidorowy Fortuna z tabasco. Nie lubisz pomidorów? Postaw na soki jednodniowe z marchewki, na przykład Marwit.

Zielone koktajle

Zmieszaj liście jarmużu albo szpinaku z odrobiną wody i bananem, a nie poczujesz, że wypijasz warzywny koktajl! Koktajle i soki możesz przyrządzać niemal ze wszystkich warzyw – marchwi, buraków, ogórków czy selera. Koktajle możesz przyrządzać na słodko lub w wersji wytrawnej. Jeśli szukasz pomysłu na przełamanie smaku, dodaj do koktajlu odrobinę chilli, miodu, imbiru albo soku z cytryny.

Pasty i kremy z warzyw

Jednym z najlepszych sposobów na bezbolesne włączenie warzyw do diety jest jedzenie zup kremów oraz past warzywnych do smarowania pieczywa. Szczególnie zupy, dzięki kremowej konsystencji są pyszne i lekkostrawne, a jednocześnie zachowują witaminy i wartości odżywcze warzyw. Wypróbuj na przykład krem z brokułów, krem z dyni albo z białych warzyw. Do smarowania pieczywa natomiast wypróbuj pesto, pasty z papryki (na przykład ajwar), pastę z bakłażana albo z ciecierzycy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ