Składniki – porcja przeznaczona dla trzech dorosłych osób:
1x duża cukinia
1x cebula
łyżeczka oliwy
2x ząbki czosnku
2x łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe startego sera parmezan
przyprawy – tymianek, rozmaryn etc.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni
Na patelni rozgrzej oliwę, na której podsmaż : Na niej podsmaż cebulę i czosnek
Dodaj zmielonego kurczaka i duś przez około 10 minut. Cały czas pamiętaj o mieszaniu
Dopraw przyprawami jednocześnie dolewając sos sojowy
Pokrój cukinię w relatywnie grube plastry
Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, następnie ułóż plastry cukinii i posyp je parmezanem
Zapiekankę piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukinia z kurczakiem to świetny wybór dla prawdziwych łasuchów. Jest to przede wszystkim bardzo sycący, ale jednocześnie niezwykle delikatny posiłek, ze względu na mięsko kurczaka, które nie obciąża żołądka, a jednocześnie potrafi każdego nasycić. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na walory cukinii w tym zestawieniu.
Cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Mówi się, że cukinia ma więcej witamin i minerałów niż inne warzywa dyniowate. Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia i dobrej odporności) – w 100 g cukinii znajduje się ok. 210 µg tego związku (dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u osoby dorosłej wynosi 700 – 900 µg). Cukinia zawiera również witaminy z grupy B, (potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia) oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł. Wspomniane witaminy A, C i z grupy B wrażliwe są na działanie wysokiej temperatury, dlatego bardzo młode cukinie warto jadać na surowo, razem ze skórką. Plus, jest bardzo smaczna.