Grejpfrutowa moc

0
1274
Grejpfruty

Grejpfruty zaliczają się do grona najzdrowszych owoców, ze względu na swoje unikalne właściwości oraz bogactwo składników odżywczych. Przede wszystkim, owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne i orzeźwiają w nawet najgorętsze dni lata. Ze względu na ogromną ilość witamin, jakie w sobie zawierają, wzmacniają układ odpornościowy oraz korzystnie oddziałują na nasz układ krwionośny. Wszystkie z powyższych cech sprawiają, że grejpfruty są jednymi z najczęściej polecanych owoców dla wszystkich osób, które decydują się na podjęcie diety.  Jakie jeszcze kryją tajemnice? W poniższym artykule postaramy się wyjaśnić, dlaczego grejpfruty są tak wyjątkowe.

Wspomniano wyżej, że grejpfruty wspierają odporność. Ich miąższ bogaty jest w witaminę C, która od najmłodszych lat była nam podawana przez mamy i babcie, by uniknąć przeziębienia. Ponadto, podobnie jak marchew, grejpfruty są prawdziwą skarbnicą beta-karotenu – jeden grejpfrut stanowi równowartość jednej trzeciej naszego zapotrzebowania na prowitaminę A. Zawierają także witaminę B oraz potas, jak banany. Owoc ten nie zawiera jednak w sobie wielu cukrów, dzięki czemu zachwyca podniebienia swoim nietypowym smakiem.

GrejpfrutyWarto jednak wiedzieć, że w sklepach mamy do wyboru kilka różnych rodzajów grejpfrutów, które rozróżniać będzie wielkość, kolor, smak, a nawet zapach. Od gatunku zależy, jakie i ile wartości odżywczych będą w sobie kryć. Za najlepszy dla naszego zdrowia uznaje się grejpfruty czerwone. To właśnie ta odmiana posiada najwięcej karotenoidów, likopenu i wspomnianej wcześniej witaminy C. Karotenoidy wspierają funkcjonowanie naszych komórek, hamując w ten sposób procesy starzenia i zapewniając piękny koloryt skóry, natomiast likopen zmniejszać będzie ryzyko zawału i chorób nowotworowych. Wśród czerwonych grejpfrutów najwyraźniej można wyczuć oryginalny ich smak, ponieważ słodko-kwaśny smak właściwy dla owoców cytrusowych, jest zaburzony wyraźną goryczką. Czerwone grejpfruty są znacznie popularniejsze w sklepach od dwóch pozostałych odmian, a więc zielonej oraz żółtej. Gatunek zielony, znacznie różni się od pozostałych dwóch – rzadko kto podejrzewa, że rzeczywiście są to grejpfruty, ponieważ są niemal tak słodkie, jak mandarynki. Owoce te stanowią skrzyżowanie pomarańczy pomelo oraz grejpfrutów – przez niektórych określane są jako „sweety”, właśnie ze względu na swój smak. Żółta odmiana jest natomiast kwaśna.

Wszystkie grejpfruty, niezależnie od ich rodzaju, obfite są w flawonoidy. Substancje te występują przede wszystkim w pestkach, skórce oraz białej błonie wewnątrz owocu. Flawonoidy wspierają nasz organizm w walce z bakteriami i infekcjami grzybiczymi, ale co najważniejsze, znacznie minimalizują ryzyko występowania nowotworów jelit, narządów rodnych, żołądka i pęcherza moczowego. Poza tym, grejpfruty znacznie przyspieszają przemianę materii, przez co rozmaite tłuszcze, które dostarczamy przy każdym posiłku, spalane są szybciej. Specjaliści przekonują, że przy normalnym, zbilansowanym jadłospisie, szklanka świeżo wyciskanego soku z grejpfrutów raz dziennie, może pomóc pozbyć się zbędnych kalorii.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ