Składniki:
kasza jęczmienna – 200 gramów
szparagi zielone – 200 gramów
1x cebula
szynka parmeńska – 100 gramów
2 łyżki natki pietruszki
suszone pomidory w zalewie olejowej – 50 gram
ząbek czosnku
1xcytryna
miód
szczypta kminku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę
szparagi obieramy i kroimy na średnie kawałki. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy szparagi
doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 2 minuty
do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi
dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – dodajemy do sałatki. Potem doprawiamy pozostałymi elementami. Pamiętajcie o kuminie, który ma największy wpływ na smak dania.
Nasz ciekawy posiłek w postaci kaszy jęczmiennej ze szparagami, to świetna opcja dla osób, którym zależy na ich własnym zdrowiu. Zacznijmy może od samych szparagów, Szparagi nie zawierają w sobie żadnych tłuszczów, co tłumaczy ich częstą obecność w dietach odchudzających. Posiadają natomiast trochę białka i minerałów, zwłaszcza potasu, fosforu, selenu, manganu i miedzi, a w mniejszych ilościach także wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Najbardziej godne podziwu jest jednak ich naładowanie witaminami, a konkretnie:
Witaminą C, która wspomaga odporność i układ krwionośny
Witaminą A, odpowiedzialną za dobry stan skóry i wzroku
Witaminą B1, która reguluje metabolizm cukru i pomaga nam czuć się energicznie, jednocześnie ułatwiając skupianie uwagi i wspomagając system nerwowy.
Witaminą B2, odpowiadającą za produkcję energii przez komórki.
Witaminą B6, bez której czujemy się zmęczeni i skłonni do depresji.
Witaminą E, chroniącą oczy, serce i zapobiegającą nowotworom.
Witaminą K, poprawiającą krzepliwość krwi i strukturę kości. W 150 g szparagów otrzymujemy już 150% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na witaminę K!
Kasza jęczmienna z kolei, jest niezwykle dietetyczna, a zarazem pożywna. Idealnie, prawda?