Przepis na jedną porcję:
Szklanka dyni – 220 gram
1x jabłko
1x banan
pół łyżeczki cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki wody
1x łyżeczka korzenia maca
Upieczoną lub ugotowaną dynie umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy pozostałe składniki – wodę wlewamy stopniowo do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę korzenia macy. Mieszamy wszystko. Najlepiej spożyć od razu po przyrządzeniu.
Wartość odżywcza koktajlu jest niezwykle istotna. Dlatego podajemy do waszej wiadomości wartość odżywczą koktajlu. A prezentuje sie następująco Energia: 220 kcal +14,5 kcal = 234,5 kcal Białko: 4,2 g + 0,5 g = 4,7 g Tłuszcze: 1,5 g + 0,03 g = 1,53 g Węglowodany: 20,3 g +3 g = 23,3 g Błonnik: 10,1 g +0,02 g = 10,12 g
Dynia jest dobrym źródłem błonnika zmniejszającego stężenie cholesterolu.
Zawiera dużo witamin i składników mineralnych, jak: miedź, B-karoten, cynk, żelazo, witaminy z gr. B, witamina A, C, wapń i fosfor. Ma też relatywnie mało kalorii.
Cynamon obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia pamięć i koncentrację, normuje stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ma dużo antyoksydantów. Słowem jest to naprawdę dobry wybór praktycznie dla każdego.
Nie ma co ukrywać. Sekretem tego posiłku jest oczywiście cudowna i niezwykle smaczna, dynia. Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.
Ponadto dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Czy potrzebujecie jeszcze jakichkolwiek argumentów, żeby polubić dynie?