Składniki:
200 gram ugotowanej kaszy jaglanej
250 gram ugotowanej ciecierzycy
1x cebula
1xjajko
2x ząbki czosnku
2x łyżki bułki tartej
olej kokosowy
przyprawy: sól, pieprz, 1x łyżeczka kminu rzymskiego, 1x łyżeczka kurkumy, 1x łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej i 1x łyżeczka ostrej papryki w proszku.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pod przykryciem. Po ugotowaniu, odparować.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić i rozmiksować w rozdrabniaczu.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać wycisnięty czosnek, doprawić to solą i resztą przypraw. Smażyć przez około minutę przez cały czas mieszając.
Zmieszać ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę w jednej misce.
Doprawić składniki solą oraz pieprzem. Do tego dodać jajko, bułkę tartą. Następnie wszystko wymieszać.
Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić na patelnie. Smażyć równomiernie na złoty kolor
Czy są ludzie, którzy nie lubią kotletów? Chyba nie. Co jednak z wegetarianami oraz osobami, które są na diecie? Zawsze pozostają kotlety z ciecierzycy oraz kaszy jaglanej. Brzmi ciekawie prawda? A do tego jest równie świetne w smaku. Niskokaloryczne i dodające sporą dawkę energii. Słowem idealnie. A do tego sama ciecierzyca jest bardzo zdrowa. Jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso.
Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. W 100 g ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz białko (8,9 gramów). Słowem wszystko to czego potrzebuje wasze ciało do prawidłowego funkcjonowania. Wydaje nam się, że takie kotleciki to będą naprawdę ciekawym wyborem. Spróbujcie i na pewno zakochacie się w tym smaku.