Szparagi to warzywo, które posiada liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym także – mało kalorii. Zawarte w warzywie składniki mogą zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów, pomagają w prawidłowym rozwoju płodu oraz posiadają właściwości odchudzające. Dodatkowo, szparagi to jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Dania ze szparagów to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację.
Letnie dania ze szparagami
Makaron ze szparagami i cukinią
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 200 g makaronu spaghetti lub wstążki (może być makaron razowy)
- 250 g pieczarek,
- 1 mała cukinia,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 200 g śmietany 30%,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Kroimy je na kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 kostki masła, podsmażamy cebulę wraz z pokrojonymi szparagami oraz czosnkiem. Smażymy około 10 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak jak cukinię. Wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem do odparowania wody i zarumienienia się składników. Doprawiamy do smaku Do warzyw dodajemy słodką śmietankę i dusimy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. W tym czasie gotujemy makaron. Najlepiej, by był al dente. Wszystko mieszamy ze sobą. Podajemy udekorowany bazylią i ziołami.
Quiche ze szparagami:
Składniki:
- ser Philadelphia 200 gramów
- masło 200 gramów
- mąka pszenna pełnoziarnista 250 gramów ( może być mąka żytnia)
- czerwona cebula 1 sztuka
- zielone szparagi 1 pęczek
- pomidory koktajlowe 125 gramów
- starty ser mozzarella 100 gramów
- śmietana 12% 250 mililitrów
- bazylia 1 pęczek
- jajka 4 sztuki
- ząbek czosnku 2 sztuki
Przygotowanie:
Foremkę smarujemy tłuszczem, oprószamy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. W misce szybko zagniatamy ciasto, łącząc margarynę, ser i mąkę na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wstawiamy do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Umieszczamy go w przygotowanej wcześniej foremki. Do środka wsypujemy porcelanowe kulki lub trochę grochu. Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu usuwamy kulki.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: szparagi oczyszczamy z szypułek, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na 3-4 cm kawałki. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w półplastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, a bazylię drobno siekamy.
Kolejno na podpieczonym cieście układamy warzywa.
W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim kostkę rosołową i dodajemy śmietanę, czosnek, zioła i jajka. Tak przygotowaną substancją – zalewamy warzywa. Całość przed pieczeniem oprószamy pozostałym serem. Całość zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu usuwamy folię, całość pieczemy jeszcze 15 minut, tak aby masa ścięła się, a ser na górze zrobił się złocisty.
Smacznego!