Pancakes szpinakowe
Składniki:
mleko sojowe
sok z cytryny
1 szklanka płatków owsianych
pół łyżeczki sosu do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szpinak
2 łyżki stołowe sosu klonowego
olej kokosowy
banan
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy mleko kokosowe i dodajemy kilka kropelek soku z cytryny.
Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość należy miksować do momentu w którym nie uzyskamy konsystencji mąki.
Dodajemy szpinak, banana, mleko, syrop klonowy oraz olej kokosowy. Blendujemy
Wlewamy na patelnię i równomiernie smażymy przez około 3 minuty.
Dekorujemy wedle uznania
Pancakesy to raczej ulubione danie Amerykanów. No ale i w Polsce mają one swoje wzięcie. Trudno się zresztą dziwić. Są one bardzo słodkie i pożywne. Dlatego przygotowaliśmy dla was ciekawą propozycję. Mianowicie pancakesy ze szpinakiem. Szpinak wbrew temu co twierdzą niektórzy, to nie tylko bardzo zdrowe, ale również i smaczne warzywo. Według badań, szpinak jest bardzo bogaty w substancje odżywcze i witaminy oraz niskokaloryczny. Dzięki temu jest idealny dla osób będących na diecie.
Jedna szklanka surowego szpinaku zawiera tylko 27 kalorii. Dodatkowo zawarte jest w niej 0,86 g białka, 30 mg wapnia, 0,81g żelaza, 24 mg magnezu, 167 mg potasu, 2813 IU witaminy A i 58 mikrogramów kwasu foliowego a także witaminę K, błonnik, fosfor i taminę. Z tych proporcji nietrudno wywnioskować, że szpinak ma bardzo szerokie zastosowanie. Szpinak jest jednym z najważniejszych źródeł potasu. Dla porównania zawiera go aż o 50% więcej niż banany. Rola potasu w organizmie jest bardzo ważna – odpowiada między innymi za prawidłową pracę mięśni oraz odpowiedni poziom energii u człowieka. Jak widać można dojść do bardzo prostego i zarazem logicznego wniosku, że szpinak, jest jednym z ważniejszych warzyw w naszym życiu. Niezwykle przydatnym w poprawnym rozwoju.