Składniki:
puszka mleczka kokosowego
1x cytryna
2 łyżki stołowe żelatyny
syrop klonowy
1x laska wanilii
sól
Mus malinowy:
maliny
syrop klonowy
sok z cytryny
Przygotowanie:
Żelatynę należy zalać odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, nasiona z laski wanilii, startą skórkę z cytryny, syrop klonowy i sól. Gotujemy dodając cały czas żelatynę. Kiedy skończymy, odstawiamy na 10 minut.
Po ostygnięciu masę przelewamy przez sitko do przygotowanych wcześniej foremek. Deser wkładamy do lodówki żeby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Gdy masa się zetnie do dużej miski wlewamy wrzątek i zanurzamy w nim delikatnie foremki z deserem. Przykrywamy talerzem po czym jednym energicznym ruchem, odwracamy.
Do garnuszka wsypujemy maliny, syrop klonowy oraz odrobinę soku z cytryny. Miksujemy jednocześnie podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy skończymy, dodajemy do deseru mus malinowy. Gotowe.
Dzieci to nasze oczka w głowie. Jak więc możemy im czegoś odmawiać. Co jednak w momencie, kiedy nasze dziecko chce kolejne słodycze z kolei? Cóż, mamy dla ciebie rozwiązanie idealne. Mianowicie Panna Cotte w formie fit z musem malinowym. Nie znajdziecie dziecka, któremu taki deserek by nie zasmakował, a to ze względu na wręcz idealną kompozycję, uzupełniających się wzajemnie smaków.
Czym jest Panna Cotta? Panna Cotta Po polsku znaczy tyle co gotowana śmietanka, a wyglądem raczej przypomina mleczną galaretkę. I choć dodatki do tego deseru mogą się różnić ze względu na nasze upodobania i fantazje, to podstawowe składniki pozostają praktycznie niezmienione. Tłusta śmietanka, mleko, żelatyna (lub inny środek żelujący) i cukier to obowiązkowe elementy każdej Panna Cotty. Jesteś gotowy/a wprowadzić do swojego domu trochę włoskiej kuchni? Jesteśmy pewni, że nie tylko przypadnie ona do gustu tobie, ale również twoim dzieciom. W końcu kto z nas nie lubi przesłodkich malin? My osobiście uwielbiamy te owoce prawie tak samo mocno jak truskawki