Składniki – porcja przeznaczona dla trzech osób:
1xbrokuł
półtora szklanki makaronu penne
5 suszonych pomidorów
natka pietruszki
olej rzepakowy
pół łyżeczki płatków chili
sok z połówki cytryny bądź limonki
parmezan
Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do około 200 stopni. Na blachę do pieczenia należy położyć papier
Brokuł rozdzielamy na małe różyczki, przyprawiamy. Następnie pieczemy przez około 15 minut do momentu zarumienienia.
Gotujemy makaron
Suszone pomidory i czosnek obsmażymy na patelni przez około 3 minuty
Dodajemy ugotowany makaron, brokuł natkę pietruszki oraz płatki chili. Mieszamy, posypujemy parmezanem i dodajemy chilii.
Penne to wyjątkowo ciekawa i jednocześnie przyciągają uwagę, włoska potrawa. Trzeba przyznać, że osobiście mamy do niej ogromną słabość. A co, gdyby przygotować takie penne wraz z brokułami. Brokuły dodają penne przede wszystkim ciekawego posmaku. Plus same w sobie są niezwykle zdrowe. Brokuły posiadają właściwości przeciwzapalne, antyutleniające i przeciwalergiczne. Wspierają walkę z chorobami nowotworowymi, otyłością, korzystnie wpływają też na wzrok. Ze względu na niezwykle korzystne dla zdrowia właściwości, z pewnością nie może zabraknąć brokułów w diecie dla mózgu.
Poznaj właściwości brokułów dla zachowania dobrej kondycji mózgu! Brokuły znane są z wysokiej zawartości witaminy C (200 gramów pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie, co pozwala podnieść odporność organizmu i pozbyć się na przykład alergicznego kataru. Witamina C jest także silnym antyutleniaczem, co oznacza, że neutralizuje działanie wolnych rodników. Dodatkowo brokuły zawierają także duże ilości witaminy B, A, K, które umożliwiają wchłanianie witaminy D. Zatem jedzenie brokułów jest zalecane przy kuracji witaminą słońca. Trudno się dziwić, patrząc na powyższą listę, że brokuł jest zasadniczo uznawany, za jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możecie obecnie znaleźć.