Pieczone warzywa? Poznaj sposoby na lekkie potrawy na grilla!

0
1907
Pieczone warzywa

W sezonie grillowym przede wszystkim królują mięsa takie jak karkówka, kiełbasa czy kaszanka, jednak warto przygotować również lżejsze dania. Warzywa nie muszą być nudne! Można z nich stworzyć różnorodne potrawy, które z pewnością zaskoczą naszych bliskich. Sprawdź, jak przygotować pyszne i aromatyczne warzywa pieczone na grillu.

Sałatka z grillowanego bakłażana

Różnorodne sałatki niemal zawsze goszczą na naszych stołach podczas rodzinnych imprez. Można przygotować je na wiele sposobów. My proponujemy lekką sałatkę z plastrami bakłażana. Podstawą sałatki są zaledwie dwa główne składniki, czyli bakłażan, którego należy zgrillować, oraz ser feta. Tajemnica pysznego smaku sałatki tkwi w aromatycznych przyprawach – posiekanej bazylii, odrobinie octu balsamicznego i posiekanego koperku. Całość należy połączyć i dodać czarne oliwki do smaku.

Chrupiące przystawki z grilla

Na grillu nie może zabraknąć lekkich przystawek. Jedną z nich są chrupiące warzywa z sosem. Potrawy na grilla mogą być bardzo proste w przygotowaniu. W tym przypadku należy jedynie zgrillować cienkie plasterki cukinii, bakłażana i ziemniaków. Aby warzywa były chrupiące, należy je wcześniej skropić olejem. Przystawka najlepiej smakuje z Ketchupem Chili Ostry WINIARY.

Cukinia z grilla

To chyba jeden z najprostszych przepisów na grilla, który można przygotować w błyskawicznym tempie. Cukinia jest lekką alternatywą dla mięsa lub zwyczajnie jego warzywnym dodatkiem. Jak przygotować idealną cukinię z grilla? Należy zacząć od przygotowania aromatycznej marynaty z oliwy z oliwek, czosnku, soli i pieprzu. Cukinię należy pokroić w długie i szerokie plastry, ponakłuwać widelcem i wysmarować dokładnie marynatą. Grillujemy do momentu, aż będzie lekko przyrumieniona i miękka.

Pomidory z grilla

To kolejny prosty przepis, który stanie się idealną przystawką lub dodatkiem do dania głównego. Potrawy na grilla nie muszą być skomplikowane, abyśmy mogli cieszyć się ich pysznym smakiem i aromatem. W przypadku tego przepisu kluczowy jest farsz. Stworzymy go z sera feta, wydrążonego miąższu z pomidorów, czosnku oraz ziół – bazylii, oregano, soli i pieprzu. Wystarczy tylko nadziać pomidory gotowym farszem, zawinąć w folię aluminiową i zgrillować.

Ziemniaki faszerowane serem

Ziemniaki to idealne warzywa na grilla. Przez cały rok królują na polskich stołach, jednak najlepiej smakują młode, pojawiające się wraz z nadejściem wiosny. Dlatego nie można ich pominąć, planując dania na imprezę. Zanim zgrillujemy ziemniaki, warto je wcześniej ugotować na półtwardo razem ze skórką. Następnie należy wydrążyć miąższ i połączyć go z serem feta, serem białym, cebulą ze szczypiorkiem oraz czosnkiem. Pięknego aromatu dodadzą przyprawy, takie jak koperek, natka pietruszki, przyprawa w płynie MAGGI oraz Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Szaszłyki wegetariańskie z Sosem tatarskim WINIARY

Jakie jeszcze warzywa warto przygotować na grilla? Jedną z propozycji są tradycyjne szaszłyki wegetariańskie. Przeważnie nadziewamy również pierś kurczaka, ale w tym przypadku pierwsze skrzypce będą grały cukinia, żółta i czerwona papryka, pieczarki, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. Wszystkie warzywa należy pokroić na kawałki podobnej wielkości, nadziać na patyczki do szaszłyków i posypać ulubionymi ziołami. Gotowe zgrillowane warzywa najlepiej smakują z Sosem tatarskim WINIARY. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:1/5]
PODZIEL SIĘ

Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ