Składniki na placki z cukinii:
1xcukinia
1x jajko
2x łyżki stołowe mąki
2x łyżki stołowe jogurtu greckiego
przyprawy
Dodatki:
jogurt grecki
łosoś wędzony
kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Cukinie należy pokroić i zetrzeć na tarce. Następnie Wrzucić do miski, dodać jogurt grecki, jajko, mąkę i przyprawy.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego
Nałożyć na patelnię 2 łyżki przygotowanej masy ( 1 placek ). Proces smażenia powinien trwać około dwóch minut
Tak przygotowane placki można udekorować wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki.
Placki z cukinii z wędzonym łososiem i śmietaną. Pyszne i bardzo proste placki, które można podawać na ciepło, ale równie pyszne są zimne. Dlatego znajduje się tak wiele osób, które decydują się na ich wykonanie. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Delikatne, kruche, lekkie, po prostu pyszne! Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Aczkolwiek, pomijając ten aspekt musimy pamiętać o jednym. Sezon na cukinię trzeba w pełni wykorzystać, ponieważ to niezwykle wdzięczne warzywo. Sprawdzi się w daniu wytrawnym i słodkim, smażone, pieczone, gotowane… można je przyrządzić na tysiąc sposobów. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, to placuszki z cukinii będą naprawdę dobrym wyborem.
Aczkolwiek nie tylko one. Każdy, kto chociaż raz miał okazję próbować cukinii, dobrze zdaje sobie sprawę z tego jak cudowne jest to warzywo. W zasadzie my osobiście nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie naszego życia bez codziennego spotkania z cukinią. Wiele osób pyta czy smażenie łososia jest tutaj dobrym pomysłem. Wbrew pozorom tak, dobrze wysmażony łosoś nie traci na smaku. Pamiętajcie jednak o zastosowaniu odpowiedniego stopnia wysmażenia. Sam łosoś nie tylko jest niezwykle zdrową rybką, ale wręcz rozpływa się w ustach. W połączeniu z cukinią, tworzy to ciekawą kombinację smaków, której nie da się pomylić z czymkolwiek innym. Życzymy wam smacznego i powodzenia w ich przygotowaniu.