Pożywne placuszki z bananami

0
1478
Pożywne placuszki z bananami

Jeśli szukasz świeżego pomysłu na śniadanie, ponieważ znużyło Cię codzienne przygotowywanie kanapek, jajecznicy lub płatków śniadaniowych, powinieneś zastanowić się nad pożywnymi placuszkami z bananów. Są one nie tylko niezwykle apetyczne, słodkie i bogate w wartości odżywcze, ale równocześnie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. W poniższym artykule, w kilku prostych krokach postaramy się wyjaśnić, w jaki sposób je przyrządzić. Po pierwsze, aby przygotować porcję dla dwóch osób, a więc około ośmiu do dziesięciu placków, potrzebować będziemy następujących składników: 90 g mąki pszennej (zwykła mąka tortowa), dwie płaskie łyżki cukru (nie łyżeczki!), łyżeczka ekstraktu z wanilii (jest to składnik opcjonalny, ale nada on plackom niesamowitego aromatu, zapachu i koloru), łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka oleju (najlepiej roślinnego), 125 g jogurtu naturalnego, jajko, szczypta soli, jeden lub dwa banany. Jeśli przygotowaliśmy wszystkie niezbędne składniki, możemy przystąpić do przygotowania placków.

Pierwszym zadaniem będzie dokładne pocięcie bananów w plasterki (talarki). Następnie, miksujemy wszystkie składniki, a więc: jajko, jogurt, olej, cukier, mąkę (uprzednio przesianą), sól, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia. Należy mieszać tak długo, aż otrzymamy gładką, miękką masę. Równocześnie, rozgrzewamy olej na patelni, by za kilka sekund możliwe było usmażenie placków z otrzymanego ciasta. Gdy olej będzie już odpowiednio rozgrzany, należy powoli w niewielkich ilościach nakładać masę na patelnię (1 do 1,5 łyżki). Placki powinny się smażyć się od trzech do czterech minut po jednej stronie, aż do chwili, gdy w odpowiednim stopniu urosną i się zarumienią. Po około dwóch minutach od położenia ciasta na patelni, należy zatopić pokrojone w talarki banany. W ten sposób, wtopią się one w ciasto. Drugą stronę placków wystarczy smażyć nieco krócej, ponieważ tylko od dwóch do trzech minut. Zanim będziemy smażyć kolejną partię placków, warto pamiętać o wcześniejszym wytarciu patelni ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Dzięki temu, kolejne placki, które będą smażone nie będą przywierać i będą prezentowały się równie smakowicie i estetycznie, jak pierwsza partia.

Pożywne placuszki z bananamiGotowe placki należy wyłożyć na talerz, podać z jogurtem i plasterkami bananów – miłośnicy słodkości lubią serwować placki z sosem czekoladowym, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Każda z możliwości będzie prezentować się bardzo apetycznie.

Powyższy przepis jest niezwykle uniwersalny, ponieważ równie dobrze, zamiast bananów można zastosować każde inne owoce, jak jabłka czy gruszki. Dlaczego więc warto wybrać właśnie banany? Banany uznawane są za owoce prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Jednym z głównych składników bananów jest potas, który niezbędny jest osobom, zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Poza tym, banany nie obciążają układu pokarmowego – wręcz przeciwnie, stosowane są w trakcie zatruć i wszelkich zaburzeń w jego funkcjonowaniu, co sprawia że nawet osoby o wrażliwym żołądku będą sobie mogły pozwolić na kilka śniadaniowych placuszków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ