Składniki:
chleb
150 g miąższu melona
ogórek
bazylia
szpinak
ser sałatkowy
posiekane orzechy
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Chleb (może być dowolny) kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na blachę do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb około 5 minut.
Miąższ melona oraz obranego ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy szpinak, chlebek i pokruszony ser sałatkowy
Mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Skrapiamy sosem sałatkę i posypujemy orzechami
Dodajemy przyprawy.
Dzisiaj mamy dla was coś absolutnie wyjątkowego. Mianowicie przepyszną, dietetyczną, a przede wszystkim także lekkostrawną, sałatkę z melonem. Czego można chcieć więcej? To prawdziwy przepyszność. A poza tym, prawdziwa bomba zdrowotna. Zwłaszcza ze względu na melona, który jest sekretem całej potrawy. Melon składa się w 90% z wody, jednak zawiera także inne składniki odżywcze. W tym owocu znajdują się duże ilości beta karotenu i potasu. Oczywiście w melonie jest też sporo cukru. Co jeszcze znajduje się w tym niewielkim owocu? Melon jest doskonałym źródłem silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C oraz błonnika.
Ponadto, zawarte w melonie substancje o działaniu przeciwutleniającym skutecznie walczą z codziennym stresem, korzystnie wpływając na psychikę, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto przypisuje się im właściwości wzmacniające cały organizm do walki z codziennymi problemami i czynnikami z jakimi ma styczność. Innymi słowy, melon który jest owocem o dużej zawartości wody jest wbrew pozorom bardzo bogaty w rozmaite składniki odżywcze. A do tego przez to, że jest tak pełen wody, nie jest on bardzo kaloryczny. Innymi słowy jest to świetny posiłek w czasie ciężkiej, długotrwającej diety. Dzięki melonowi na pewno dacie sobie z nią świetnie radę. Wierzymy w was mocno.