Szpinak w roli głównej – jak go przyrządzać i z czym serwować?

0
916
Szpinak

Szpinak – jedni go uwielbiają, doceniając nie tylko jego smak, ale również wartości odżywcze, inni wręcz nienawidzą. Cóż, tak krzywdząca opinia na temat tego wyjątkowego warzywa w wielu przypadkach może mieć tylko jedno podłoże: nieumiejętność obchodzenia się z tymi cudownie zielonymi listkami w kuchni! Tak, szpinak to nie tylko zmielona pulpa, która czasem wygląda mało zachęcająco. W końcu każde mrożone warzywo ma swój naturalny, świeży odpowiednik. A szpinak w swojej prawdziwej postaci wygląda wyjątkowo pięknie!

Świeży czy nie – zawsze dobry!

Pod warunkiem, że potrafi się go zrobić! Dania ze szpinakiem mogą być zarówno bardzo proste w przygotowaniu, jak i wykwintne, ale wiele zależy od umiejętności przygotowania tego zielonego warzywa. Szpinak dostępny jest w dwóch formach – mrożonej, kiedy jego listki są posiekane lub w całości, a także świeżej – wówczas przypomina liście babki lancetowatej. Z obu form można przygotować fantastyczne dania ze szpinakiem, począwszy od potraw idealnych na śniadanie, a kończąc na… deserach!

Z czym łączyć szpinak?

Zarówno kolor, jak i smak szpinaku dają wiele możliwości. Wspaniale komponuje się on z makaronami i mięsem, szczególnie drobiowym. Ze szpinaku przygotowuje się różnego rodzaju farsze, np. do pierogów czy naleśników, a także sosy. Klasykiem są tłuczone ziemniaki ze szpinakiem i sadzonym jajkiem – obiad, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Szpinak doskonale łączy się też z wyrazistymi smakami, takimi jak np. ser feta.

Przygotowując go, warto pamiętać o tym, co do niego dodać, by zawsze wychodził smaczny:sól,

  • pieprz,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • masło.

Ciekawym trikiem jest zastosowanie pieprzu cytrynowego zamiast dwóch osobnych składników – pieprzu i soku z cytryny. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw to klucz do sukcesu, który pomoże nam wydobyć z tego produktu głębie smaku, a dla niektórych być może okaże się sposobem na zupełnie nowe doznania kulinarne.

Jak jeść surowy szpinak?

Surowy szpinak można dusić i przygotowywać dokładnie tak jak mrożony. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zajadać się nim w naturalnej formie – na kanapkach czy w sałatkach, a także dodawać do zupy. Po obróbce cieplnej traci nieco swoją formę, ale walory smakowe pozostają bez zmian – dla wielu stają się nawet bardziej wyraziste!

Pyszne i zdrowe dania dla dzieci

Dla wielu rodziców zachęcenie dzieci do jedzenia szpinaku niemal graniczy z cudem. A tymczasem dania dla dzieci przygotowane z udziałem tych zielonych listków mogą być i zachęcające i wyjątkowo smaczne! Doskonale udekorują one np. tosty, kluseczki lub małe kanapeczki. Jeśli jednak warzywa w menu naszej pociechy trzeba nieco „przemycać”, warto skusić się na przyrządzenie pysznego, kremowego sosu ze szpinaku lub też spróbować najpierw z gotowym produktem powstałym z myślą o potrzebach żywieniowych dzieci, by zachęcić malucha.

Na rynku znajdziemy także wiele apatycznych produktów, np. Kaszotto Cukinia i Szpinak WINIARY, za pomocą których możemy włączyć szpinak do diety nieco starszych smakoszy. Odpowiednio dobrane proporcje i łatwość wykonania dania sprawiają, że będziemy mogli odkryć pełnię kulinarnego potencjału tego warzywa. Z udziałem szpinaku można przygotować wyjątkowy deser. Dobrze wszystkim znane i uwielbiane ciasto, leśny mech, jest niczym innym jak… właśnie ciastem ze szpinakiem! Szpinak może być także składnikiem warzywno-owocowych koktajli. Wówczas jego smak będzie mniej wyczuwalny.

Odpowiednio przyrządzony z pewnością pozwoli nam odkryć głębię swojego smaku. Dania ze szpinakiem zaskakują nie tylko łatwością przygotowania, ale także bogactwem składników, jakie możemy wykorzystać w celu ich przygotowania!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ