Weganizm – to musisz o nim wiedzieć, zanim zrezygnujesz z mięsa i nabiału

0
969
Weganizm

Rezygnacja ze spożywania mięsa, jaj i nabiału to poważna decyzja, która zdecydowanie nie powinna być podejmowana jedynie pod wpływem chwili. Choć weganizm ma pozytywny wpływ na stan środowiska oraz może ochronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, to nagła zmiana diety może być sporym szokiem dla organizmu. Co warto zatem wiedzieć o diecie wegańskiej, zanim zmieni się nawyki żywieniowe?

Weganizm jest zdrowy

Dość często można spotkać się z zarzutem, że weganizm jest szkodliwy dla zdrowia. Takie stwierdzenie można uznać za mit, ponieważ już dawno udowodniono, że rezygnacja z mięsa oraz nabiału może pomóc w uniknięciu wielu chorób cywilizacyjnych oraz zachowaniu prawidłowej wagi. W każdym micie jest jednak ziarenko prawdy. Źle dobrana dieta wegańska i brak wiedzy na temat zdrowego odżywiania mogą doprowadzić do niedoborów pewnych składników w organizmie i być powodem niezdrowego wyglądu.

Prawidłowa dieta wegan powinna być różnorodna i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych m.in. białka, witamin i minerałów. Specjaliści zalecają spożywanie jak największej ilości surowych produktów, ponieważ obróbka termiczna często pozbawia potrawy cennych witamin oraz minerałów. Nie dotyczy to jednak wszystkich warzyw – marchewka, szpinak czy też pomidor są zdrowsze właśnie po ugotowaniu.

Dieta wegańska nie musi być nudna

Dla wielu osób obiad bez mięsa nie jest atrakcyjny, a dieta wegańska kojarzy się z nudą, monotonią i talerzem pełnym warzyw. Nic bardziej mylnego! Wystarczy sprawdzić przepisy i produkty na stronie firmy Kuchnie Orientu, żeby przekonać się, że weganizm może być ciekawy. Jednego dnia w jadłospisie może pojawić się makaron ryżowy z warzywami, kolejnego pieczone warzywa w marynacie sojowej, a na koniec tygodnia można zaserwować całej rodzinie zielone curry z warzyw.

Inspiracji do codziennych posiłków można szukać w kuchni Indii, Tajlandii, krajów arabskich oraz państw Dalekiego Wschodu. Pyszny falafel z ciecierzycy, dania na bazie soczewicy, meksykańskie tortille z warzywnym nadzieniem i sosem guacamole czy też indyjskie samosa to zaledwie niewielka część dań, które są w 100% wegańskie i mogą być bez problemu przygotowane w domowym zaciszu.

Nie popełniaj tych błędów

Jednym z najczęściej popełnianych błędów przez osoby zafascynowane filozofią związaną z weganizmem jest drastyczna zmiana diety. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie stopniowe ograniczanie produktów odzwierzęcych. Można zacząć od przejścia na wegetarianizm, a gdy organizm przyzwyczai się już do nowej diety, można zrezygnować z nabiału i jaj.

Warto skontaktować się z dietetykiem, który ułoży zdrowy i pełnowartościowy jadłospis. Bardzo ważne jest dostarczanie białka, które znajduje się m.in. w roślinach strączkowych oraz soi. Przejście na weganizm może skutkować np. niedoborem witaminy B12, która właściwie nie występuje w roślinach. Dobrym pomysłem może być sięgnięcie po suplementy diety, które nie powinny jednak być traktowane jako zamiennik posiłków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

Pasjonatka zdrowego trybu życia. Dzień zaczyna od ćwiczeń i tak samo kończy :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ