Już w starożytności czerpano korzyści z ajuwerdyjskiego systemu leczenia, które obejmuje nie tylko ciało, ale również umysł i duszę. Kuracje używane w Ajuwerdzie są wysoko cenione i wykorzystywane do uzdrawiania różnorodnych dolegliwości zdrowotnych. Obecnie można wykonywać wiele zabiegów samodzielnie i bezpiecznie we własnym domu. Obserwuje się powrót do korzeni i naturalnych surowców, a Ajurweda jest tego dobrym przykładem. Jeśli zależy nam na zdrowiu, to warto zastanowić się nad przyjmowaniem niektórych z dostępnych preparatów, których użycie nie wiąże się z ryzykiem.
Gdy dokucza nam ból
Syntetyczne środki przeciwbólowe nie muszą być jedyną metodą walki z bólem, a dodatkowo niosą one ze sobą niepożądane skutki uboczne i obciążają jeszcze mocniej zmęczoną już wątrobę. Ajuwerda zaleca ba uporczywy ból mieszankę mentolu i olejku z golterii, którą wmasowuje się w skórę dotkniętą obrzękiem lub w skronie przy bólu głowy, na zwichnięcie czy stłuczenie. Mieszanka ta ma właściwości chłodzące, kojące i uśmierzające bolesne dolegliwości.
Na skórne niedoskonałości
Jeśli męczą nas problemy skórne, to warto zastosować Neem, ponieważ ta roślina ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Wykorzystuje się jej liście, korzenie i nasiona, które można stosować w postaci tabletek doustnych lub w formie proszku do sporządzenia naparu. Neem oczyszcza organizm, czego skutkiem jest widocznie gładsza cera oraz ustąpienie niedoskonałości. Wspomaga również układ odpornościowy, łagodzi bóle mięśniowe i stawowe.
Smakowite i zdrowe przyprawy
Ajurweda przywiązuje ogromnie duże znaczenie do leczenia i profilaktyki chorób przy pomocy pożywienia. Bardzo popularna staje się metoda przygotowywania posiłków zgodnie z zasadą pięciu przemian. Warto więc zgłębić wiedzę na ten temat tego systemu gotowania, ponieważ prawidłowo zastosowany polepszy nasze samopoczucie oraz zredukuje lub nawet wyeliminuje nieprzyjemne objawy i przyczyny wielu chorób. Jednak już dzisiaj można na początek bez problemu włączyć do swojej diety składniki takie jak imbir, kurkuma,, goździki, cynamon cejloński. Nie tylko wpłyną one korzystnie na nasze zdrowie, ale również skutecznie wzbogacą smak przygotowanej potrawy.