Składniki:
marchewka
1x batat
2x cebuli
4 łyżki mleka kosowego
imbir
1x limonka
1x papryczka chilli
pół pęczka kolendry
1x zielone jabłko
szczypta imbiru mielonego
Sposób przygotowania:
rozgrzewamy patelnię, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmażone warzywo wrzucamy do garnka.
Podgrzewamy batata i dodajemy gotową marchew nie zapominając o mieszaniu. Całość zalewamy wodą.
kroimy cebulkę w kostkę i szklimy ją na patelni. Potem dodajemy do wywaru. Gotujemy dopóki warzywa nie zrobią się miękkie.
chili siekamy drobno i dodajemy do zupy
doprawiamy kminkiem lub imbirem
zupę blendujemy na jednolitą masę
dodajemy mleczko kokosowe do zupy i znów blendujemy
doprawiamy solą oraz sokiem z limonki
pozostałe marchewki siekamy w kostkę i smażymy
kolendrę siekamy, jabłko kroimy w kostkę
zupę nalewamy do miski, dosypujemy marchewki, jabłka, kolendry oraz chilli. Uprzedzając pytania zupa nie jest ostra.
Dużo składników prawda? Jednak wbrew temu co wam może się wydawać, same składniki są tanie, a przygotowanie potrawy niezwykle proste. Jego głównym bohaterem jest oczywiście imbir. Imbir jest ceniony ze względu na jego właściwości lecznicze. Ma ich bardzo dużo. Imbir jest bogaty w substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. To świetny lek na przeziębienie i drobne infekcje. Imbir zawiera w swoim kłączu cenny olejek o działaniu pobudzającym wydzielanie soków żołądkowych. Poprawia i ułatwia trawienia. Olejek z imbiru działa także rozkurczowo. To naturalny i skuteczny sposób na dokuczliwe wzdęcia.
Powszechnie znane są właściwości imbiru łagodzące mdłości. Chętnie spożywają go kobiety w ciąży i osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną. Imbir warto spożywać także po narkozach i chemioterapiach. Dlatego też nasza zupka, to idealna rzecz na przeziębienie lub grypę. Podniesie na nogi każdego chorego. Chociaż i w innych sytuacjach również sprawdzi się ona świetnie. Zupka na każdy praktycznie problem.