Składniki na przygotowanie porcji dla 4-6 dorosłych osób:
3/4 kg marchewki
2x ząbki czosnku
pół łyżki stołowej odtłuszczonego mleka
4x szklanki warzywnego bulionu
pół łyżeczki łyżeczki mielonego kuminu
mielony czarny pieprz
sól
Dodatki (wedle uznania – rekomendowane):
pestki słonecznika
pestki dyni
kolendra, najlepiej mieliona
Przygotowanie;
Marchewkę pokrój w kostkę, podobnie zrób z ząbkami czosnku.
Rozpuść masło w garnku, następnie dodaj do niego czosnek. Smaż około pół minuty, do momentu w którym się zeszkli.
Do garnka dodaj marchewkę oraz bulion. Dobrym pomysłem będzie doprawienie kuminem. Następnie wymieszaj i doprowadź to do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem dopóki marchewka nie zmięknie.
4. Dopraw zupę następnie wlej odtłuszczone mleko i zmiksuj to blenderem.
5. Pestki słonecznika oraz dyni upraż na patelni
6. Posyp pestkami i zmieloną kolendrą
Niestety nie każdy jest wielkim fanem marchewki. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego, ma ona dość specyficzny smak, który nie każdemu musi przypaść do gustu. Aczkolwiek nasza zupa marchewkowa z pewnością skradnie wasze serduszka. Jeśli chcesz, by zupa miała mniej kalorii, zastąp śmietankę odtłuszczonym mlekiem.Do zupy możesz dodać szczyptę mielonej kolendry – będzie wtedy jeszcze bardziej „korzenna” i aromatyczna.Jeśli nie masz kuminu, nie zastępuj go kminkiem 🙂 To zupełnie dwie różne przyprawy. Po prostu go wtedy pomiń. Zupa świetnie się przechowuje w lodówce – można przygotować jej zapas na 3 dni. Pamiętajcie, że wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki. To czyni z marchewki naprawdę świetne warzywo. A w formie zupki, będzie świetnym wyborem na chłodne, zimowe wieczory, które są wyjątkowo męczące dla naszego organizmu.